Betrokken in betrouwbaar medewerkersonderzoek

Over SKB

SKB is een onderzoeks- en adviesbureau, gespecialiseerd in onderzoek naar het functioneren van organisaties en hun medewerkers. We werken ruim 25 jaar voor organisaties in vrijwel alle economische sectoren, zoals zorg, overheid, industrie en zakelijke dienstverlening. In die tijd hebben we zo'n 15.000 medewerkersonderzoeken gefaciliteerd.

Wat doen we?

SKB voert medewerkersonderzoek uit voor uiteenlopende organisaties. Hiermee geven wij organisaties inzicht in hoe ze op thema’s als productiviteit, medewerkerstevredenheid en psychosociale arbeidsbelasting (“werkdruk”) kunnen verbeteren. Doordat we zorgvuldig met medewerkers omgaan, bereiken we een grote betrokkenheid en een hoge respons.
SKB werkt rechtstreeks voor organisaties, of via intermediairs zoals adviesbureaus en arbodiensten. Uniek is dat SKB's expertise hiermee zowel het domein van Human Resource Management als dat van bedrijfsgezondheid beslaat. Daardoor kan SKB onderzoeken naar bijvoorbeeld tevredenheid, bevlogenheid en betrokkenheid verzorgen. Maar SKB kan ook de gezondheid en arbeidsrisico's van medewerkers meten en zo bijdragen aan preventie en lager verzuim. Zelfs een multidisciplinaire benadering voor het monitoren van vitaliteit, tevredenheid en inzetbaarheid van medewerkers is mogelijk.

Betrokken in betrouwbaar medewerkersonderzoek

Wat vindt SKB belangrijk bij medewerkersonderzoek en waar staan we voor? Hieronder vatten we het kort samen.

SKB heeft ons deskundig en alert geholpen bij het realiseren van ons Medewerkersonderzoek. De door SKB gecoachte workshops met managers en P&O-adviseurs hebben ons geholpen om actief en resultaatgericht met de uitkomsten van het onderzoek aan de slag te gaan.

Henk Klaasboer, Manager P&O, Deventer Ziekenhuis
 

  • Resultaatgericht
    Op het moment dat de medewerkers de vragenlijst hebben ingevuld begint het eigenlijk pas echt. Waar liggen de sterke punten van de organisatie en waar is verbetering mogelijk? Wij zien de inbreng van de medewerkers als een startpunt om jouw organisatie verder te helpen en aan de slag te gaan met de resultaten. adviseurs en analisten begeleiden jou hier graag bij. Denk bijvoorbeeld aan een workshop waarin we samen met de medewerkers en de leidinggevende prioriteiten stellen om met verbeterpunten aan de slag te gaan. 

  • Privacy en het belang van de dialoog
    Wij vinden het belangrijk om de privacy van de medewerkers te kunnen waarborgen, zodat zij onbezorgd vragen kunnen beantwoorden over hun werk, de organisatie en hun gezondheid. Vertrouwen is essentieel voor een goede respons. SKB heeft jarenlang ervaring met vertrouwelijk onderzoek en weet als geen ander hoe belangrijk het is om dit goed te regelen. Naast de privacy vinden wij het waardevol om medewerkers te betrekken bij de vervolgtrajecten. We benadrukken het belang van de dialoog tussen medewerkers en hun leidinggevende. Ga mét medewerkers praten in plaats van óver medewerkers. Dit kan op groepsniveau zijn (bijvoorbeeld met de betreffende medewerkers prioriteiten stellen voor een afdeling) maar ook op individueel niveau (aan de hand van het persoonlijk adviesrapport voor de medewerker). 

  • Deskundig
    Sinds de oprichting staan deskundigheid, betrouwbaarheid, kwaliteit en gebruiksgemak hoog in het vaandel bij SKB. Daarom werken we met evidence based vragenlijsten en hanteren we strikte kwaliteitscontroles op zowel onze vragenlijsten als de rapportages en adviezen die wij aan organisaties leveren. Afhankelijk van jouw vraag komen we met een volledig OpMaat gemaakte oplossing en zoeken we creatief naar de beste werkwijze. We vinden het eveneens belangrijk dat ook kleine organisaties gebruik kunnen maken van onze expertise. Speciaal voor hen hebben we een ‘low-cost’ product ontwikkeld (het basisonderzoek), dat gebaseerd is op dezelfde kwaliteit.

Historie

In 1990 werd SKB opgericht als onafhankelijk onderzoeksbureau voor de Research and Development-projecten voor de bedrijfsgezondheidszorg. SKB bracht wetenschappers en praktijkmensen in projecten bij elkaar om vernieuwende concepten en producten te ontwikkelen. In die tijd was SKB een stichting en stond de afkorting voor "Stichting Kwaliteitsbevordering Bedrijfsgezondheidszorg". Die betekenis heeft de naam al lang niet meer, maar we hebben wel de afkorting "SKB" als naam behouden vanwege de naamsbekendheid in de markt. Inmiddels zijn we een BV en richten we ons op het ontwikkelen, vernieuwen en verbeteren van medewerkersonderzoek in veel verschillende sectoren.