Betrokken in betrouwbaar medewerkersonderzoek

Medewerkersonderzoek

Betrouwbaar medewerkersonderzoek praktisch toepassen: dat is wat SKB doet. Met als doel de organisatie in beweging te brengen en verbeterslagen te maken voor de toekomst. 
Veel organisaties gebruiken werkbelevingsonderzoek om uit te vinden hoe hun mensen in het werk staan. Zijn ze bevlogen? Tevreden, gezond, betrokken of hebben ze last van werkdruk en werkstress? En hoe kunnen we dat verbeteren? Allemaal vragen waar SKB antwoord op geeft, met betrouwbaar medewerkersonderzoek en betrokken bij de klant.

Waarom medewerkersonderzoek met SKB?

Wat is kenmerkend voor ons medewerkersonderzoek en waar staat SKB voor? Hieronder vatten we het kort samen.

Resultaatgericht

Om mooie resultaten te boeken met het werknemersonderzoek is het cruciaal om te kijken naar de onderwerpen die voor medewerkers nu actueel én belangrijk zijn. Dat maakt resultaten herkenbaar en stimuleert actie. SKB adviseert hierover en is daarbij resultaatgericht. Er valt immers veel te winnen voor werkgever en werknemer als medewerkers uitgedaagd worden op hun kwaliteiten en het werk goed georganiseerd is. Een standaard werkwijze om dat te bereiken is er niet. Elke organisatie is uniek. De adviseurs en analisten van SKB brengen vele jaren ervaring mee om samen met de klant tot de beste keuzes te komen. 

Deskundig en betrouwbaar 

Deskundigheid, betrouwbaarheid, kwaliteit en gebruiksgemak staan hoog in het vaandel bij SKB. Daarom werken we met evidence based vragenlijsten. Deze vragenlijsten zijn wetenschappelijk door en door getest en hebben een hoge bewezen betrouwbaarheid. Ze zijn zo ontworpen dat ze de psychologische aspecten van het werk nauwkeurig meten. We gebruiken daarvoor zogenaamde meetschalen die bestaan uit slim bij elkaar gekozen vragen. Zo brengen we de persoonlijke werkbeleving genuanceerd in kaart en koppelen we dat deskundig terug met passende tips en adviezen. In groepsrapporten kunnen we door die meetkwaliteit ook kleine verschillen detecteren ten opzichte van bijvoorbeeld een vorig onderzoek of een benchmark.

Ik heb het gevoel en vertrouwen dat SKB de uitdaging waarvoor ik sta begrijpt. En dat SKB de kennis, ervaring en kunde in huis heeft om te helpen waar nodig.

Kees Hommes, Health- Safety and Environment Manager, LyondellBasell
 

Privacy en het belang van de dialoog

Wij vinden het belangrijk om de privacy van de medewerkers te kunnen waarborgen, zodat zij onbezorgd vragen kunnen beantwoorden over hun werk, de organisatie en hun gezondheid. Vertrouwen is essentieel voor een goede respons bij een medewerkersonderzoek. SKB heeft jarenlang ervaring met vertrouwelijk onderzoek en weet als geen ander hoe belangrijk het is om dit goed te regelen. Naast de privacy vinden wij het waardevol om medewerkers te betrekken bij de vervolgtrajecten. We benadrukken het belang van de dialoog tussen medewerkers en hun leidinggevende: met medewerkers in gesprek gaan in plaats van óver medewerkers praten. Dit kan op groepsniveau zijn (bijvoorbeeld met de betreffende medewerkers prioriteiten stellen voor een afdeling) maar ook op individueel niveau (aan de hand van het Persoonlijk adviesrapport voor de medewerker).

Medewerkersonderzoek met multidiciplinaire aanpak

Kenmerkend voor onze vragenlijsten is de modulaire opbouw: elk onderwerp wordt in een aparte vragenlijst behandeld. Zo kunnen we voor elke specifieke situatie een complete vragenlijst samenstellen die alle relevante onderwerpen meet. Handig als je een medewerkerstevredenheidsonderzoek met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) wilt combineren. Multidiciplinair medewerkersonderzoek scheelt namelijk kosten en tijd.