Betrokken in betrouwbaar medewerkersonderzoek

Boek VBBA2.0 aangeboden aan professionals

6 november 2014

Feestelijke mijlpaal: 20 jaar VBBA 

Tussen tientallen professionals staat op de eerste rij (met blauw jasje) algemeen directeur SKB, Lyan Dijkstra. Links van haar (met boekje) staat commercieel directeur Jan Prins, Rechts van Lyan staat Marc van Veldhoven, hoogleraar en hoofd van de vakgroep HRM van de Universiteit van Tilburg. Marc is auteur van de VBBA en werkt al 20 jaar samen met SKB.

In 1994 verscheen een boekje met groene kaft getiteld “Het meten van psycho­sociale arbeidsbelasting met een vragenlijst”. Niemand kon op dat moment vermoeden dat bijlage 3 van dat boek, de “Vragenlijst Beleving en Beoordeling van de Arbeid” (VBBA), door meer dan een miljoen Nederlandse werk­nemers zou worden ingevuld in de daaropvolgende 20 jaar. Gedurende die periode zijn er grotere en kleinere ontwikkelingen geweest die geresulteerd hebben in een sterk verbeterde en verbrede versie: de VBBA2.0. 

Vele professionals hebben aan die ontwikkeling bijgedragen. Door de VBBA te gebruiken en daar kritische vragen over te stellen en de wensen uit de praktijk te formuleren. Of als onderzoeker om bepaalde thema’s  uit te diepen en zo de VBBA te valideren.

Boek VBBA2.0

Ter gelegenheid van de 20-ste verjaardag van de VBBA, hebben we een boek uitgegeven met de historie en de meetkwaliteiten van de VBBA2.0 en met resultaten uit wetenschappelijk onderzoek.  

Omslag boek VBBA2.0

Omdat we ons met de VBBA met name richten op professionele gebruikers, vonden we het passend om de eerste exemplaren van het boek aan hen aan te bieden. Dat deden we bij het Congres over Werkdruk, dat werd bezocht door arbeids- en organisatiepsychologen, bedrijfskundigen, HRM-ers en professionals uit de bedrijfsgezondheidszorg. 
Het was een feestelijk moment om samen met hen te proosten op de 20-ste verjaardag van de VBBA.

Klik hier als u meer over de VBBA wilt weten of als u het boek VBBA2.0 wilt aanvragen.